Nutricijenti

Moringa Oleifera

Family:   Moringacae

Range:   Samorodna na Indijskom podkontinentu i tropskim i subtropskim  regionaima sveta

Description:    Listopadno drvo ili žbun, brzo raste, otporna na sušu, u zrelosti je prosečna visina 12 metara.

Drugih dvanest (12) varieteta Moringa vrsta

–       Moringa Arborea

–       Moringa Borziana

–       Moringa Concanensis

–       Moringa Drouhardii

–       Moringa Hildebrandtii

–       Moringa Longituba

–       Moringa Ovalifolia

–       Moringa Peregrina

–       Moringa Pygmaea

–       Moringa Rivae

–       Moringa Ruspoliana

–       Moringa Stenopetala

Uobičajena imena  Moringa  Oleifera:  Benzolive,  Drumstick  Tree,  Kelor,   Marango,   Mlonge, Mulangay, Saijhane i Sajna

ISTORIJAT:

Moringa  Oleifera  je najpoznatija od trinest članova vrste Moringacae. Moringa je u drevnom svetu bila izuzetno cenjena. Rimljani, Grci i Egipćani cedili su jestivo ulje iz semena i koristili ga za parfeme i losione za kožu.

U 19tom veku,  plantaže Moringe u zapadnoj Indiji izvozili su ulje u Europe za parfeme i kao ulje za podmazivanje mašina. Ljudi na Indijskom podkontinentu već stolećima upotrebljavaju mahune Moringa kao hranu. Jestivo lišće se jede po celoj africi i delovima Azije.

TRADICIONALNI NAČINI KORIŠĆENJA:

Već stolećima, ljudi u mnogim zemljama koristili su Moringa listove kao tradicionalni lek za uobičajena oboljenja. Kliničke studije su počele da ukazuju na to da su bar neke od tih tvrdnji validne. Sa tako velikim zdravstvenim vrednostima na koje ukazuje tradicionalna medicina, jako su potrebna daljnja klinička ispitivanja.

India:  Tradicionalno se koristi za  anemiju,  anksioznost,  astmu,  mitisere, nečistoću krvi,  bronhitis,  katarh,  grudne kongestije,  koleru, konjuktivitis, kašalj,  dijareju, infekcije očiju i ušiju, groznicu,  oticanje  žlezda, glavobolju, nenormalni krvni pritisak, histeriju, bol u zglobovima, bubuljice,  psorijazu,  respiratorne poremećaje,  skorbut,  manjak semene tečnosti, upalu grla, uganuća,  tuberkulozu

Malezija: Tradicionalno se koristi za crevne gliste

Gvatemala: Tradicionalno se koristi za kožne infekcije i ranjava mesta

Puerto Riko: Tradicionalno se koristi za crevne gliste

Filipini:  Tradicionalno se koristi za anemiju,  oticanje žlezda i laktaciju

SAVREMENI NAČIN KORIŠĆENJA:

Tokom poslednje dve decenije,   pojavili su se mngobrojni izveštaji u mejnstrim naučnim časopisima koji opisuju njena nutritivna i lekovita svojstva. Njena svojstva kao proizvoda ali ne u smislu hrane su takođe ekstenzivno  opisana.  Govori se da svaki deo Moringa drveta ima blagotvorna svojstva koja mogu služiti čovečanstvu. Ljudi u raznim društvima širom sveta koriste ova njena svojstva.

NUTRITIVNE VREDNOSTI MORINGA LISTOVA

Nutritivne analize ukazuju na to da listovi Moringa sadrže pravo bogatstvo esencijalnih nutricijenata koji sprečavaju oboljenja. Oni čak sadrže baš sve esencijalne amino kiseline, što je vrlo neuobičajeno za biljne izvore. Budući da su sušeni listovi koncentrisani, oni sadrže veću količinu  mnogih od ovih nutricijenata osim Vitamina C.

Vitamin A  se pribavlja iz povrća u formi njegovog  prethodnika (izvora) karotena.  Creva apsorbuju samo delić karotena koji se nalazi u hrani. Stoga, imamo  različite poglede na to kako bi trebalo računati količine karotena koji je bio apsorbovan i konvertovan u  Vitamin  A.  Stoga ove karte niže, daju podatke za karoten i beta-karoten. Najuobičajenije prihvaćeni faktor konverzije  karotena u Vitamin A (retinol) je 6:1

Nutritivna anallliza Moringa mahune, svežih listova, i praha suvih slistova pokazala je da sadrže sledeće vrednosti nutricijenata na 100 grama jestivog dela:

Nutritivna Analiza Mahuna na 100 grama Svežih Listovi na 100 grama Prah Suvih Listova na 100 grama
Vlažnost (%) 86.9% 75% 7.5%
Kalorije 26.0 92.0 205.0
Proteini (g) 2.5 6.7 27.1
Masnoće(g) 0.1 1.7 2.3
Ugljeni hidrati (g) 3.7 13.4 38.2
Vlakna (g) 4.8 0.9 19.2
Minerali (g) 2.0 2.3
Kalcijum (mg) 30.0 440.0 2003.0
Magnezijum (mg) 24.0 24.0 368.0
Fosfor (mg) 110.0 70.0 204.0
Kalijum (mg) 259.0 259.0 1324.0
Bakar (mg)  3.1 1.1 0.6
Gvožđe (mg) 5.3 0.7 28.2
Oksalna kiselina (mg)     10.0     101.0      0.0
Sumpor 137 137 870
SADRŽAJ VITAMINA
Vitamin A – B karoten(mg) 0.1 6.8 16.3
Vitamin B – Holin (mg) 423.0 423.0
Vitamin B1 – Tiamin (mg) 0.05 0.21 2.6
Vitamin B2 – Riboflavin (mg) 0.07 0.05 20.5
Vitamin B3 – Nikotinska Kiselina (mg)  0.2 0.8 8.2
Viitamn C – Aksorbinska Kiselina  (mg) 120 220,0 17,3
Vitamin E – Tokoferol Acetat (mg)    – 113,0

SADRŽAJ AMINO KISELINA

Argina (mg) 360 406,6 1325
Histidin (mg) 110 149,8 613
Lizin (mg) 150 324,4 1325
Triptofan (mg) 80 107 425
Fenilalanin (mg) 430 310,3 1388
Metionin (mg) 140 117,7 350
Treonin (mg) 390 117,7 1188
Leucin (mg) 650 492,2 1960
Izoleucin (mg) 440 296 825
Valin (mg) 540 374,5 1063

**Količina Amino Kiselina je izražena u “g N (Nitrogen)”, a u ovoj specifikaciji je bila konvertovana u “mg” radi jasnoće

MORINGINI LISTOVI U POREĐENI SA UOBIČAJENIM VOĆEM I POVRĆEM

Vitamin A sadržaj (na 100 grama jestivog dela)

Šargarepa Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
18 mg 6,8  mg 163 mg

Vitamin C sadržaj (na 100 grama jestivog dela)

Pomarandža Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
30 mg 220  mg 17,3 mg

Kalcijum sadržaj (na 10 grama jestivog dela)

Mleko Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
120 mg 440  mg 2003 mg

Gvožđe sadržaj (na 100 grama jestivog dela)

Spanać Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
1,14 mg 0,7  mg 28,2 mg

Kalijum sadržaj (na 100 grama jestivog dela)

Banana Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
88 mg 259  mg 1324 mg

Proteini sadržaj (na 100 grma jestivog dela)

Jogurt Sveži Listovi Prah Sušenih Listova
3,1 mg 6,7 mg 27,1 mg

Upoređenje

Svežih Listova  Prah Sušenih Listova
4 puta više Vitamin A  od Šargarepe 10 puta više Vitamin A od Šargarepe
7 puta više Vitamin C  od Pomorandže   ½ puta više Vitamin C od Pomorandže
4 puta više Kalcijuma od Mleka  17 puta više Kalcijuma od Mleka
3 puta više Kalijuma od Banane  15 puta više Kalijuma od Banane
¾ od Gvožđa u Spanaću   25 puta više Gvožđa od Spanaća
2 puta više Proteina od Jogurta   9 puta više Proteina od Jogurta

Mnogi od navedenih vitamina,  minerala i amino kiselina  su veoma važni za zdravu ishranu. Svakom pojedincu je potrebna dovoljna količina izvesnih vitamina, minerala, proteina i drugih nutricijenata za njegov fizički razvoj i  blagostanje.  Momentalna potreba za različitim vitaminima, će varirati u zavisnosti od pojedinčevog organizma, starosti, pola, zanimanja i to gde on/ona borave. Preporuka za dnevno sledovanje (RDA) takođe varira u zavisnosti od toga ko je obavio istraživanje. WHO/FAO preporučuje sledeće dnevno sledovanje za dete starosti

1-3 godine i žene tokom laktacije

RDA

Dete starosti 1 – 3 godine

Žena koja doji

Vitamin A – Beta Karoten

1,5 mg

5,7 mg

Vitamin B1 – Tiamin

0,5 mg

1,6 mg

Vitamin B2 – Riboflafin

0,8 mg

1,8 mg

Vitamin B3 Niacin

9 mg

20 mg

Vitamin C Aksorbinska kiselina

20 mg

95 mg

Proteini (u gramima)

16 g

65 g

Kalcijum

400 mg

1200 mg

Bakar

0,8 mg

2 mg

Gvožđe

10 mg

15 mg

Kalijum

800 mg

3000 mg

Magnezijum

150 mg

340 mg

Fosfor

800 mg

1200 mg

Naredna lista daje kompoziciju mahune, svežih listova i praha sušenih listova Moringe i šta ona predstavlja u odnosu na preporučeni dnevni unos za dete starosto 1 – 3 godine

Nutricijenti Mahune (100 gr) Sveži Listovi 100 gr Prah Suvih Listova 100 gr
Proteini

38%

10,3%

4125%

Kalcijum

2,5%

36,7%

167,5

Magnezijum

7,1%

7,1%

108,57%

Fosfor

9,2%

5,8%

17,5%

Kalijum

8,6%

8,6%

43,75%

Bakar

155%

55%

28,75%

Gvožđe

35,3%

46,7%

188%

Sumpor

137%

137%

870%

ZAKLJUČAK

Listovi i mahune/plod   Moringa  Oleifera  mogu da bude izuzetno vredan izvor nutricijenata za ljude svih starosti. Moringini Listovi se mogu osušiti i pretvoriti u prah ako ih usitnimo u stupi. Sušenje treba obaviti unutra a prah listova treba uskladištiti u neprozirnoj, dobro zapečaćenoj plastičnoj posudi jer će inače sunce uništiti Vitamin A. Procenjuje se da se zadržava samo do  20 – 40% sadržaja Vitamin A  ako su listovi bili sušeni pod direktnim sunčevim zracima, ali će biti zadržano 50 – 70% ako su listovi sušeni u hladovini.  Ovaj prah se može koristiti umesto svežih listova za sosove, ili se par kašičica praha mogu dodati u druge sosove neposredno pre serviranja.  Dodavanje male količine praha listova neće imati primetan uticaj na ukus sosa. Na ovaj način će vam Moringa listovi uvek biti na raspolaganju kako biste svakodnevno mogli porpavili unošenje nutricijenata.

Moringa Oleifera – Tehnički Podaci Proizvoda

Moringa oleifera je vrsta drveta prirođena Himalajskim Planinama na Severu Indije, a sada se kultiviše širom Severozapadne Azije, Afirke i Južne Amerike. Upakovana sa punim spektrom nutricijenata, Moringa oleifera je biljka najgustije nabijena nutricijentima koja je ikada izučavana. Prah Lista Moringe je prirodni biljni proizvod za opšte zdravlje koji unapređuje kardiovaskularno, neurološko i zdravlje vida i prostate, pravilno varenje,  potpora je za energiju i normalni zdravi imunološki sistem. Moringa listovi obezbeđuju nam benefite antioksidanasa, proteina, vitamina, amino kiselina, flavonoida, vlakana, minerala, hloirofila, beta karotena i fenola. Prah Lista Moringe ima više od 90 esencijalnih nutritivnih jedinjenja.

Moringa oleifera – Najhranljivija (najbogatija nutricijentima) ikada izučavana biljka, sadrži dve važne klase sastojaka:

Antioksidansi:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Vitamin B (Holin)
  • Vitamin B1(Tiamin)
  • Vitamin B2 (Riboflavin)
  • Vitamin B3 (Niacin)
  • Vitamin B6
  • Alanin
  • Alfa-Karoten
  • Arginin
  • Beta-Karoten
  • Beta-sitosteroli
  • Kafeoilhine Kiselina (Hlorogenična Kiselina)
  • Kampesterol
  • Kartenoide
  • Hlorofila
  • Hrom
  • Delta-5-Avenasterol
  • Delta-7- Avenasterol
  • Glutation
  • Histidin
  • Indolova Sirćetnu Kiselinu
  • Indolacetonitrile
  • Kaemferal
  • Leucin
  • Lutein
  • Methionin
  • Miristinsku Kiselinu
  • Palmitinsku Kiselinu
  • Prolamin
  • Prolin
  • Kvarcetin
  • Rutin
  • Selen
  • Treonin
  • Triptohan
  • Ksantin
  • Ksantofil (žuti pigment iz hlorofila)
  • Zeatin
  • Zeaksantin
  • Cink

Anti-Inflammatore:

  • Vitamin A
  • Vitamin B1 (Tiamin)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Arginin
  • Beta-sitosterol
  • Kafeoilhine Kiselina (Hlorogenična Kiselina)
  • Kalcijum
  • Hlorofil
  • Bakar
  • Cistin
  • Omega 3
  • Omega 6
  • Omega 9
  • Vlakna
  • Glutahion
  • Histidin
  • Indole Sirćetne Kiseline
  • Indolacetonitril
  • Izoleucin
  • Kaemferal
  • Leucin
  • Magnezijum
  • Oleinsku Kiselinu
  • Fenilalalin
  • Kalijum
  • Kvarcetin
  • Rutin
  • Selen
  • Stigmasterol
  • Sumpor
  • Triptofan
  • Tirozin
  • Zeatin
  • Cink

Tipični Nutritivni Podaci
________________________________________________________________________
Makronutricijenti (po 100g)

  • Vlažnost (%)              7.5
  • kalorije                      205
  • Proteini (g)               27.1
  • Masnoće (g)               2.3
  • Ugljeni hidrati (g)      38.2
  • Vlakna (g)                 19.2

Amino kisleine (g/16gN) u %

  • Arginin            1.33
  • Histidin            0.61
  • Izoleucin         1.32
  • Leucin             1.95
  • Lizin                1.32
  • Metionin          0.35
  • Fenilalinin       1.39
  • Treonin           1.19
  • Triptofan          0.43
  • Valin                1.06

Minerali (na 100g)

  • Kalcijum (mg)                   2003
  • Magnezijum (mg)               368
  • Fosfor (mg)                         204
  • Kalijum      (mg)                 1324
  • Bakar (mg)                          19.1
  • Gvožđe (mg)                       28.2
  • Cink (mg)                            3.29

Vitamini (mg na 100g)

  • Vitamin A – Beta Karoten                  16.3
  • Vitamin B1 – Tiamin   (mg)                 2.6
  • Vitamin B2 – Rboflavin (mg)              20.5
  • Vitamin B3 – Nikotinska kisel.  (mg)    8.2
  • Vitamin C – Aksorbinska kisel. (mg)  17.3
  • Vitamin E – Tokoferol acetat (mg)    113.0

Fizičke karakteristike

  • Izgled                                              Prah
  • Boja zelena                                     Jaka
  • Flavor
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s