Most do boljeg zdravlja

Most do boljeg zdravlja vodi preko bolje ishrane

Ne možete biti zdravi ukoliko ne uzimate hranu koja je puna hranljivih materija. Na koji način nutricijenti, sa svojim vitaminima, mineralima i drugim hranljivim konponentama unapređuju zdraviji način života? Profesor Majk Golden, koji radi sa agencijom Ujedinjenih Nacija koja se bavi neuhranjenošću, kaže da veći deo problema sa neuhranjenošću nije količina hrane, već kvalitet hrane koju jedemo, ljudima potrebno oko 40 različitih nutricijenata da bi bili zdravi.

Organski nutricijenti uključuju ugljenohidrate, proteine ili amino kiseline, lipide i vitamine. Inorganski nutricijenti uključuju minerale. Ponekad se i voda uključuje u listu nutricijenata. Vitamin A deluje kao štit protiv bolesti očiju i kože, srčanih oboljenja, dijareje i mnogih drugih oboljenja. Vitamin C napada mnoštvo oboljenja uključujući i prehladu i grip a u isto vreme podržava kardiovaskularni sistem. Kalcijum je neophodan za građenje zdravih kostiju i zuba, plus što sprečava osteoporozu.

Kombinacija vitamina D i kalcijuma dovodi do impozantnog smanjenja rizika od raka. Kalijum je esencijalan za funkcionisanje mozga i nerava i značajno smanjuje rizik od srčane kapi. Napokon, proteini su neophodni za osnovne gradivne blokove svih naših telesnih ćelija – amino kiseline.

Interakcija između nutritivnih komponenti je na svaki mogući način neophodna za zdravlje. Vitamini, minerali i drugi nutricijenti se najboloje apsorbuju i iskorišćavaju od strane tela kada se pribavljaju iz prirodnog izvora (biljaka i životinja) i nalaze se u prirodno nastalim složenim sastojcima, a ne kao odvojeni sastojci kako su inače formulisani (i sastavljeni) u pilulama. Skorašnja revizija koja uključuju desetine studija antioksidantskih vitamina A, E i C, ovo potvrđuju, nalazeći da vam popularni dodaci ishrani neće pomoći da živite duže. Kao rezultat, neki istraživači sada veruju da antioksidansi deluju samo onda kada su u hrani. Elis Lihtenšatjn, profesor nauke i pravila nutricionizma Tufts Univerziteta, koja nije bila uključena u ovu reviziju, kaže,  glavna poruka ovog istraživanja je: „Oslanjajte se na hranu da biste dobili nutriciente.“

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s