Amino kiseline

Amino Kiseline

Amino Kiseline: Ne možete živeti bez njih
Šta su one i šta one tačno čine za nas?

Bez njih ne možete živeti. Ako ih imate suviše malo bićete bolešljivi. Ali u pravoj količini održavaće vaše telesne sisteme snažnima.

Amino kiseline su gradivni blokovi proteina. Baš kao što se i različita slova azbuke koriste kako bi se formirale različite reči isto tako se i različite amino kiseline koriste za građenje različitih proteina.

Ljudsko telo je sposobno za proizvodnju samo 12 od 20 različitih amino kiselina koje su neophodne da bi se izgradili proteini koji se koriste za rast, obnavljanje i održavanje ćelija. Ostalih osam su znani kao esencijalne amino kiseline budući da telo ne može da ih proizvede, oni  moraju da budu uneti kroz način ishrane svake osobe, obično kroz crveno meso ili mlečne proizvode.

Ovo nije baš toliko jednostavno kako se čini jer često u našoj hrani nedostaje puni opseg amino kiselina koje su potrebne telu da bi bilo zdravo. Kako to jedan farmaceut kaže, “Viđam puno gojaznih ljudi, ali su svi oni pothranjeni.”

Živeti uživajući život (Wellness) postoji i bolesti započinju u individualnim ćelijama
Ćelije često prolaze kroz regeneraciju – svakih nekoliko dana. Naša koža biva u potpunosti zamenjena svakih 27 dana a naš kostur biva zamenjen svake dve godine. Svakoga dana milijarde ćelija zamenjuju one koje su došle pre njih. Svaka regeneracija mora biti savršena kopija. Ovaj proces regeneracije je ugrožen mnogim stvarima: zagađenošću u vazduhu, vodi i zemlji, zračenjem sa sunca, stresom, životnim izborima, pa čak i sastojcima u našoj preterano prerađenoj hrani. Jedna stvar je sigurna, da bi bilo zdravo, telu su potrebni majušni biomolekuli nazvani amino kiseline. Koliko god bili mali, amino kiseline igraju veliku ulogu u zdravom ishranjivanju tela. U ispravnoj bio-raspoloživoj količini, one ojačavaju telo protiv mnogih uobičajenih zdravstvenih problema. U studijama je pokazano da suzbijaju proces starenja.

Moringa Prah Lisata je na prirodnim putem dupke pun sa 18 od 20 amino kiselina koje su izuzetno apsorbljive i apsolutno krucijalne za dobro zdravlje. Prema kliničkom farmakologu, Dr. Monika G. Marku, “Amino kiseline se najbolje apsorbuju iz komplekasne prirodnim putem nastale hrane ili iz biljnih izvora.” En Hirš, PhD, Profesor Botanike na Univerzitetu Kalifornija, Losanđeles, slaže se rečima, “Jedna od stvari koje me najviše impresioniraju u vezi Moringe je činjenica da je ona  kompletan dodatak esencijalnih amino kiselina koje su potrebne ljudima; osam od njih su one koje ne možemo sintetizovati, stoga ih moramo pribaviti iz hrane.” Moringa je jedna od samo nekoliko biljaka koje sadrže svih osam esencijalnih amino kiselina.

Svih osam esencijalnih amino kiselina

Ovde je lista kompletnog opsega prirodno nastalih amino kiselina koje su nađene u Moringi i kratko objašnjenje zašto su neophodni našem telu:

 • IZOLEUCIN izgrađuje proteine i enzime i obezbeđuje sastojke koji se koriste za stvaranje esencijalnih biohemijskih komponenti u vašem telu, od kojih neke podižu energiju na viši nivo i stimulišu mozak održavajući vas živahnima.
 • LEUCIN deluje zajedno sa izoleucinom na građenjeu proteina i enzima koji uvećavaju energiju i živahnost tela.
 • LIZIN obezbeđuje da vaše telo apsorbuje ispravnu količinu kalcijuma. Takođe pomaže formiranje kolagena koji se koristi u vašem hrskavom i vezivnom tkivu kostiju. A lizin pomaže stvaranje antitela, hormona i enzima. Skorašnje studije su pokazale da lizin poboljšava ravnotežu nutricijenata što smanjuje virusni priraštaj.
 • METIONIN prvenstveno opskrbljuje vaše telo sumporom. Poznato je da sprečava probleme sa kosom, kožom i noktima dok snižava nivo holesterola budući da uvećava stvaranje lacitina u jetri. Metionin smanjuje masnoću jetre i štiti bubrege a to pak snižava iritaciju bešike.
 • FENILALANIN proizvodi hemikalije neophodne da bi se preneo signal između nervnih ćelija i vašeg mozga. On može pomoći da ostanete u pripravnosti, da ukloni bol usled gladi a još vam pride poboljšava pamćenje i raspoloženje.
 • TRIONIN je važan deo kolagena, elastina i gleđastih proteina (Enamelina i Amelogenina). Ne samo da pomaže metabolizam, treonin takođe pomaže sprečavanje građenja masnoće u jetri dok u isto vreme ojačava digestivni i intestinalni trakt vašeg tela.
 • TRIPTOHFAN podržava vaš imunološki sistem, ublažava nesanicu, smanjuje anksioznost, depresiju i simptome migrenozne glavobolje. Takođe je blagotvoran u smanjivanju rizika  arterijskih i srčanih spazmova dok zajedno sa lizinom utiče na snižavanja nivoa holesterola.
 • VALIN je važan u poboljšavanju oštrine uma i mirnoćekao i  koordinacije mišića.

Deset ne-esencijalnih amino kiselina
Ovih deset ne-esencijalnih amino kiselina, koje mogu biti stvorene od strane vašeg tela uz pomoć odgovarajuće ishrane su takođe u preobilju nađene u Moringi:

 • ALANIN je važan kada dođemo do gradivnih blokova u vašem mišićnom tkivu, mozgu i centralnom nervnom sistemu. On ojačava vaš imunološki sistem stvarajući antitela. Alanin takođe održava zdrav metabolizam šećera i organskih kiselina u vašem telu.
 • ARGININ kako se to pokazalo u studijama uzrokuje otpuštanje hormona rasta koji se smatra presudnim za optimalan rast mišića i obnavljanje tkiva. On takođe poboljšava imunološki odgovor na bakterije, viruse i ćelije raka dok pospešuje isceljivanje ozleda vašeg tela.
 • ASPARTIČNA KISELINA pomaže vam da se iz tela izbaci amonijak stvoren ćelijskim otpacima. Kada amonijak uđe u vaš cirkulacijski sistem može da deluje kao visoko toksična supstanca koja može oštetiti vaš centralni nervni sistem. Nedavna istraživanja su takođe pokazala da aspartična kiselina može da smanji zamor i uveća izdržljivost.
 • CISTIN deluje kao antioksidans i on je moćna potpora telu u zaštiti protiv radijacije i zagađenja. Može pomoći da se uspori proces starenja, deaktivira slobodne radikale i neutrališe toksine.  Pomaže sintezu proteina i doprinosi ćelijskim promenama. Neophodan je za obrazovanje novih ćelija kože što pomaže kod oporavka od opekotina i hirurških opeacija.
 • GLUTAMINSKA KISELINA je hrana za mozak.  Ona poboljšava mentalni kapacitet, pomaže ubrzanju procesa zaceljivanja čireva (ulcera), smanjuje zamor i obuzdava vašu žudnju za šećerom.
 • GLICIN pospešuje otpuštanje kiseonika koji je neophodan u procesu stvaranja ćelija. Takođe je važan za proizvodnju hormona odgovornih za snažan imunološki sistem.
 • HISTIDIN koristi se u tretmanu reumatoidnog artritisa, alergije, ulcera i anemije. Manjak histadina može voditi do slabog sluha.
 • SERIN je važan za prikupljanje glukoze u jetri i mišićima. Njegova antitela pomažu ojačavanje imunološkog sistema vašeg tela. Usto sintetizuje obloge manse kiseline oko nervnih vlakana.
 • PROLIN je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje vaših zglobova i tetiva. Takođe pomaže očuvanju i ojačavanju srčanih mišića.
 • TRIROZIN prenosi nervne impulse do vašeg mozga. Pomaže da prevaziđete depresiju, poboljšava pamćenje, uvećava mentalnu budnost (živahnost) plus pospešuje zdravo funkcionisanje tiroidne, nadbubrežne i hipofizne žlezde.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s