Moringa za Mršavljenje

Od Indije do Australije pa do Južne Amerike te do Afrike, ovo jestivo moringa drvo polako stiče utočište kao izvor zdrave hrane, prema istraživačima Džon Hopkins Univerziteta. Svaki deo Moringa drveta je jestiv, mada je dve stope dugi svežanj moringa listova najpristupačniji i među najhranljivijima, prema Ekološkom Udruženju Australije.

Moringina ulogu u naporima za smanjivanje težine u glavnom se može pripisati njenoj maloj količini masnoća te visokom nutritivnom kvalitetu koji je čini prihvatljivom zamenom za mnogu drugu hranu sa malom količinom kalorija (100 gr Eterra Praha Listova Moringe sadrži samo oko 200 kalorija). Moringa takođe ima visoke količine Vitamina B1, B2 i B3 koji su potrbni vašem telu kako bi pretvorilo hranu u energiju umesto da je uskladišti kao masnoću.

Moringina istorija

Istoričari nalaze tragove o istoriji moringe u najmanju ruku 150 godina pre Hrista kada su drvni ljudi onoga što je danas znano kao Madagaskar i u podnožju Himalaja koristili sjajne listove ovog drveta za energiju i poboljšanje zdravlja. Stolećima je već moringa poznata i pod alternativnim imenom hrenovo drvo, batak (štapić) drvo, prečišćavajuće drvo. Od 17-tog veka botaničari i drugi naučnici su klasifikovali i reklasifikovali ovo drvo kao mahunu, divlji kupus (brasika) i ljubičasto cveće. Većina naučnih istraživanja o listovima moringe je obavljena u toku poslednjih pola veka.

Identifikacija

Za Moringu Oleiferu se veruje da vodi poreklo i Indije i Himalajskih Planina. Mirisno cvetno drvo uobičajeno u svom rodnom regionu naraste do 8 metara i može da naraste do 3 metra ili više na lokacijama gde se gaji kao hrana i u medicinske svrhe. Moringini listovi su zagasito zeleni, sa dugim jestivim ovalnim listićima. Moringa obično procveta i proizvodi dugačke, nalik pasulju, jestive mahune i onda kada sve druge biljke prestanu da proizvode jer se došlo da samoga kraja sušne sezone te su drugi izvori hrane u oskudici, prema istraživačima žon Hopkins Univerziteta. Ova njena osobina je privukla intenzivno interesovanje naučnika i organizacija koje traže rešenje za svetsku glad i neuhranjenost.

Benefiti

Listovi Moringe osiguravaju onima koji su na dijeti bogato mnoštvo neophodnih vitamina, proteina i minerala koji nam daju sve neophodne nutricijente bez nezdravih masnoća ili visoko-kaloričnih ugljenih hidrata, prema istraživačima Džon Hopkins Univerziteta. Svakih 30 gr moringa listova pruža onima koji su na dijeti mnogo više vitamina A od 30 gr šargarepe, mnogo više gvožđa od 30 gr spanaća, mnogo više kalcijuma od 30 gr mleka, mnogo više kalijuma od 30 gr bananne i 0.6 puta od vitamina C od pomarandže, prema nasučnim istraživanjima i nutricionističkim analizama naučnika pri organizaciji Drvo Života. Ista studija je izvestila da moringini listovi sadrže duplo više protein istovetnog kvlaiteta kao kod neobranog mleka ili jaja, ali bez masnoća i kalorija.

Uloga koju igra u gubitku težine

Listovi Moringe su izuzetno nutritivni (hranljivi) ali imaju malu količinu masnoća. Budući da su napakovani sa ovako velikim brojem nutricijenata, onima na dijeti pružaju zdravu alternativu tome da jedu hranu sa mnogo većim brojem kalorija. Listovi Moringe osiguravaju 42 procenta preporučene dnevne minimalne potrebe za proteinima i 125 procenata preporučenog dnevnog minimalne potrebe za kalcijumom.  Takođe vam i vitamin B koji senalazi u mringi pomaže da svarite i preobrazite hranu u energiju i može da ubrza vaš metabolizam. Listovi moringe se mogu jesti sveži, kuvani ili se mogu uzeti kao čaj a to ih čini veoma prikladnom hranom i izvorom nutricijenata.

Unos

Listovi moringe se često jedu sveži ili kuvani kao povrće (poput spanać – no sadrže jako malu količinu oksalata te se može podgrevati) tamo gde ovo drvo pirodno raste ili se uzgaja. Prah Listova Moringe se može uskladiti i rok trajanja mu je više godina a da se neće pokvariti niti će doći do gubitka nutricijenata. Oni koji žele da smanje svoju težinu mogu takođe da svakodnevno piju čaj od moringinih listova jer ima jako malo masnoća, malo kalorija i visoku nutritivnu vrednost.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s