Moringa za decu

Moringa je jako dobar prirodni dodatak ishrani koji je neophodan svakom detetu radi njegovog blagostanja. Nedovoljno konzumiranje uravnoteženih nutricijenata ili hranjenje pogrešnom vrstom hrane vodi do akomuliranja toksina u telu što na duge staze dovodi do hroničnih oboljenja.

Budući da nijedna vrsta hrane nemože nahraniti telo sa svim vitalnim sastojcima koji su im potrebni, važno je da uzimamo raznovrsnu zdravu hranu kako bismo pribavili sve nutricijente potrebne našem telu. Svoj deci su potrebni kompletno svi hranljivi sastojci zarad njihovog rasta i za njihovu fizičku i mentalnu sposobnost.

Kalcijum je izuzetno važan za građenje zdravih kostiju i zuba. Gustoća kostiju trpi ako potrebe za kalcijumom nisu zadovoljene u detinjstvu. Kalcijum, najizobilniji mineral u telu, je najvažniji za obavljanje uloge održavanja kostiju snažnim. Moringa sadrži 17 puta više kalcijuma od onoga sadržanog u mleku. Narastajući broj preloma prijavljenih kod dece i juniora nastaje usled manjka kalcijuma. On je takođe i ključni mineral za kontrakciju mišića, ritam srca, uključen je u zaceljivanje rana i pravilno funkcionisanje hormona i neurotransmitera u mozgu. Kalcijum u krvi pomaže održavanju srčanog ritma i promoviše pravilno zgrušavanje krvi i mišićne funkcije.

Magnezijum je važan za 300 telesnih funkcija, uključujući mišiće, nerve i srce. On podiže vaš imunološki sistem i ojačava kosti. Gvožđe je komponenta krvi koja prenosi kiseonik. Deci je potrebno gvožđe za povećavanje volumena krvi za kojim nastaje potreba tokom perioda naglog rasta. Gvožđe je opšta briga povezana sa bebama stoga što nekoliko faktora može dovesti do njegovog nedostatka kod odojčadi. Sadržaj Gvožđa u Moringi je 25 puta veći od onoga u spanaću.

Kada deca ne jedu dovoljne količine voća i povrća izlažu se riziku da imaju mali unos vitamina A i C. B kompleks vitamini (tiamin, niacin, riboflavin i drugi B vitamini) dolaze i raznovrsne hrane, uključujući zrnaste proizvode, meso i zamene za mesu kao i mlečne proizvode. Većina dece danas ne uzima zdravu hranu i umesto toga su privučeni nehranljivim grickalicama. Ovi faktori će dovesti do snižavanja nutritivnog profila dece.

Kada se smanji apetiti i kad se čini da deca ne jedu dovoljno hranljivih sastojaka, zabrinuti roditelji razmišljaju o upotrebi multi-vitaminskih dodataka ishrani. Ovde upravo dolazi do izražaja važnost Moringe, ona je jedan od najbogatijih izvora vitamina koji je ikada otkriven. Moringa ima Vitamin A (Alfa i Beta Karoten), Vitamin B1 (Tiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Vitamin B5 (Pantotenska Kiselina),Vitamin B6 (Pirodoksin), Vitamin B7 (Biotin), Vitamin B9 (Folna Kiselina), Vitamin B12 (Kobalamin), Vitamin C (Aksorbinska Kiselina), Vitamin D (Holealciferol – D3), Vitamin E (Alfa, Beta, Omega Tokoferol) i vitamin K. Preobilna je takođe i lista minerala koji se nalaze u Moringi a nekoliko od glavnih minerala uključuju Kalcijum, Bakar, Gvožđe, Kalijum, Magnezijum, Mangan i Cink. Moringa ima 17 puta više kalcijuma od onoga u mleku, 25 puta više Gvožđa od onoga u spanaću (pri tome što je takođe jako važno sadrži 20 puta manje oksalata), 15 puta više kalijuma nego u banani, i polovinu vitamina C od onoga ssadržanog u pomarandži. Moringa pomaže u regulisanju kiselosti-baznosti i balnsu vode u krvi i u telesnim tkivima. Takođe pomaže u sintezi proteina iz amino kiselina i pomaže metabolizam ugljenih hidrata.

Vitamini i drugi nutricijenti su od kritične važnosti za pravilan fizički, kognitivni (spoznajni) i emocionalni razvoj dece. Vitamini, minerali i drugi esencijalni nutricijenti pomažu stvaranje neurotransmitera koji prenose signale po mozgu, ako deca ne dobiju adekvatne nutricijente u prvih par godina svoga života, veća je verovatnoća da će tokom svoga života imati probleme. Ovo se odnosi i na fizički i na psihički razvoj. Imati zdravu ishranu punu nutricijenata je predivno, ipak, nikada ne možete biti sasvim sigurni da sadrži sve vitamine, minerale, anti-odkisanse i fito-hemikalije koje mogu zapaliti iskru srećnog početka a što se može postići svakodnevnim konzumiranjem Moringe.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s