Moringa i dijabetes

Dijabetes je metabolički poremećaj pri kome ljudsko telo ne proizvodi ili ne koristi na pravilan način insulin, hormon koji je neophodan za pretvaranje šećera, skroba i druge hrane u energiju. Dijabetes melitus je okarakterisan konstantnim visokim nivoom krvne glukoze (šećera). Ljudsko telo mora da održava nivo krvne glukoze u veoma uskom rasponu a što se obavlja putem insulina i glukagona.

Nenormalno visoki krvni šećer (hiperglikemija) nastaje usled nedovoljnog nivoa hormona insulina sa karakterističnim simptomima kao što su polurija (često mokrenje), polidipsija (povećana žeđ), glikosurija (prisustvo šećera u urinu), neobjašnjivi gubitak težine i latergija. Postoje dva tipa dijabetesa, dijabetes I znan kao dijabetes zavistan od insulina kod koga je neophodna insulinska terapija stoga što beta ćelije ne mogu da sintetišu insulin. Na dijabetes II se ukazuje kao na od insulina ne-zavistan dijabetes stoga što telo proizvodi insulin ali u smanjenoj količini ili postaje neosetljiv da bi delovao na glukozu. Možemo tretirati dijabetes tipa II pravilnom ishranom, lekovima ili redovnim vežbanjima.

Hrana koju unosimo pretvara se u glukozu zarad funkcionisanja ćelija. Glukozi je potrebna pomoć insulina kako bi prodrela kroz zidove ćelija jer ne može da uđe sama. Insulin stoga deluje kao regulator prometa (metabolizma) glukoze u telu. Ako nema insulina ili on postaje neosetljiv to će dovesti do dijabetesa. Netretirani dijabetes će dovesti do komplikacija kao što su ratinopatija (neupalno oštećenje mrežnjače oka), neuropatija (oštećenje živaca), nefropatija (gibitak funkcije filtriranja mokraće kod bubrega), kardiovaskularnih problema itd. Moringa listovi imaju 4 puta više beta-karotena od šargarepe, 17 puta više kalcijuma od mleka i 25 puta više gvožđa od spanaća (uz 20 puta manju količinu oksalata). Moringa listovi sadrže 90+ nutricijentata i 46 anti-oksidanata. Moringa u Eterrinom Prahu Lista Moringe sadrži više anti-oksidanata od svežih listova moringe.

Istraživači su nedavno izvestili da je vitamin D esencijalan za ostrvske ćelije pankreasa da bi on bio sposaban da izlučuje insulin na ispravan način. Studije su pokazale da pojedinci sa niskim nivoom vitamina D proživljavaju najgori problem rukovanja šećerom u krvi i imaju najveći rizik od odbijanja dijabetesa. Moringa kao bogat izvor aksorbinske kiseline pomaže izlučivanje insulina. Ineresantno je zapaziti da izvesni nutricijenti kao što su vitamini B1, B2, B12, pantotenska kiselina, vitamin C, proteini i kalijum – zajedno sa malim češćim obrocima koji sadrže izvesne količine ugljenih hidrata – može zapravo da stimuliše proizvodnju insulina unutar tela.

Vitamin a je anti-oksidant koji efikano pomaže pretvaranje Beta-karotena, koji smanjuje rizik od slepila kod dijabetesa. Vitamin B12 je efikasan u tretmanu dijabetičke neuropatije. Visoke doze dopuna ishrani sa vitaminom C su pokazale da sprečavaju akomulaciju sorbitola i glikozilaciju proteina, a oba su važni faktori u razvoju dijabetičkih komplikacija kao što je katarakt. Studije su pokazale da je nizak nivo koncentracije vitamina E povezan sa 3,9 puta većim rizikom od razvoja dijabetesa. Vitamin E smanjuje oksidativni stres te na taj način poboljšava fizičke karakteristike membrana i sa time povezanim aktivnostima u prenosu glukoze. Ovi anti-oksidansi unašređuju izlečenje lezija (ozleda) povezanih sa dijabetesom. Magnezijum pomaže promet (metabolizam) glikogena. Magnezijum deluje u bliskoj vezi sa vitaminom B6 kako bi pomogao metaboličke procese unutar ćelija. Moringa ima sve ove nutricijente i pomaže pacijentima-dijabetičarima da kontrolišu svoj nivo šećera u krvi.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s