Krvni pritisak

Krvni pritisak (KP) je pritisak koji vrši cirkulacija krvi na zidove krvnih sudova i ona određuje jedan od glavnih vitalnih znakova. Pritisak krvi koja cirkuliše se smanjuje kako se ona udaljava od srca kroz arterije i kapilare i prema srcu kroz vene. Krvni pritisak naginje ka tome da raste sa godinama. Ukoliko slede zdrav životni stil to nekim ljudima pomaže da odlože ili spreče rizik povećanja krvnog pritiska.

Visoki krvni pritisak uvećava vaše šanse (rizik) od dobijanja srčanih oboljenja i/ili oboljenja bubrega ili toga da doživite šlog. On je naročito opasan jer obično nema nikakvaih znakova upozorenja ili simptoma. Bez obzira na rasu, godine ili rod, svako može razviti visoki krvni pritisak. Studije su pokazale da se procenjuje da na svaka četiri odrasla Amerikanca jedan ima visoki krvni pritisak. Jednom kada se visoki krvni pritisak razvije, on obično traje celoga života.

Visoki krvni pritisak je najvažniji faktor rizika od šloga. Veoma visoki pritisak može da uzrokuje probijanje oslabljenih krvnih sudova, tako da kada telo pokuša da ga popravi to uzrokuje aterom (ugrušak krvi) koji potom sprečava da krv i kiseonik dospeju do mozga, što eventualno može rezultirati šlogom. Visoki krvni pritisak bi mogao da eventualno uzrokuje da krvni sudovi u oku puknu ili prokrvare. Vid bi mogao postati zamagljen ili na neki drugi način oštećen i može rezultirati slepilom. Kako ljudi stare, arterije po celom telu „očvršćuju“, a naročito one u srcu, mozgu i bubrezima. Visoki krvni pritisak je povezan sa ovim „ukrućenijim“ arterijama. Ovo, potom, prouzrokuje da srce i bubrezi rade otežano. Bubrezi služe kao filteri koji odstranjuju otpatke iz tela. Vremenom, visoki krvni pritisak bi mogao da suzi i odeblja krvne sudove burega. Bubrezi filtriraju manje fluida i otpaci se gomilaju u krvi. Bubrezi bi mogli i da otkažu u potpunosti.

Visoki krvni pritisak je glavni faktor rizika kod srčanog udara. Arterije dovode krv koja prenosi kiseonik do srčanih mišića. Ako srce ne može da dobije dovoljno kiseonika, bol u grudima, takođe znan i kao „angina“ s emože javiti. Ako je tok krvi blokiran, to dovodi do srčanog udara. Visoki krvni pritisak je prvostepeni faktor rizika za srčanu slabost (CHF), CHF je ozbiljno stanje u kome srce nije sposobno da punpa dovoljno krvi da bi namerilo telesne potrebe našega tela.

Važni nutricijenti koje iziskuje osoba koja pati od visokog krvnog pritiska su kalcijum, magnezijuma, kalijum, cink i vitamin E. Moringa u sebi sadrži sve ove nutricijente. Moringa takođe sadrži vitamin C koji pomaže proizvodnju od strane tela azotovog oksida koji je kritičan za funkcionisanje krvnih sudova. Što bolje vaši vaši krvni sudovi rade, niži je vaš rizik od hipertenzije. Kalcijum je neophodan za opuštanje i stezanje glatkih mišića, povećani njegov unos može da ima direktni uticaj na krvne sudove. Najbolje je da svoj kalcijum dobijate putem ishrane. Studije su pokazale da upoređeno sa dopunama ishrani, kalcijum dobijen ishranom ima duplo veći blagotvorni uticaj na krvni pritisak.

Sadržaj kalijuma u Moringi je 15 puta veći od onoga kod banane. Ovaj visoki nivo kalijuma teži ka tome da snizi sadržaj natrijuma. Smatra se da kalijum deluje na taj način što uvećava izlučivanje natrijuma u urinu, što pomaže krvnim sudovima da se rašire i na taj način što menja interakciju hormona koji utiču na krvni pritisak.

Ishrana koja je bogata magnezijumom blagotvorna je za one sa hipertenzijom, najverovatnije na taj način što doprinosi opuštanju glatkih mišića krvnih sudova. Moringa takođe sadrži i magnezijum zajedno sa cinkom i vitaminom E koji imaju ulogu u smanjivanju krvnog pritiska zajedno sa drugim nutricijentima.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s