Kosa, nokti, koža

Da li znate da o nekoj osobi možete puno da kažete gledajuće njene nokte? Ne samo po tome koje su nijanse ili po sjaju, ili po tome dali obavljaju tžak rad u domaćinstvu ili ne po dužini noktiju. Ovde ne gledamo zapravo na kozmetiku, već umesto toga na nelakirane nokte i na to imaju li nam oni šta reći o zdravlju.

(Kao i uvek, važno je shvatiti da su vam ove informacije pružene isključivo radi informisanja, i ni pod kojim okolnostima ne mojte uzimati ove informacije kako biste ih koristili za samodijagnozu, Ako ste zabrinuti ili sumnjate da biste mogli imati neki poremećaj, smesta posetite doktora.)

Nokti su naša zaštita za nerve u prstima ruku, dok nokti na nogama štite nožne prste od oštećenja ili povrede. Oni su deo sloja kože i sastavljeni su od proteina koji se zove keratin.

Zdravo snabdevanje krvlu će stvoriti kajsija-pink ležište (onsovu) nokta. Ako postoji deficit ili telesni problem u našem telu, nokti na rukama će to pokazati.

Koji su to problemi koji se pokazuju na noktima, i koji su njihovi znaci?

Bezbojni nokti: Dijabetes, stres, alergije i jednostavna oboljenja mogu učiniti da vaši nokti izgledaju bezbojni. Zelenkasta boja noktiju, pak, može da bude znak infekcije, bilo u ležištu (osnovi) noktiju ili vašem sistemu.

Plavičasto ležište (onsova) noktiju može da bude signal problema sa plućima kao što su emfizem ili čak i astma. Obična tamno plava linija na noktima može biti znak kancera kože. Tanke crne trake mogu da ukažu na probleme sa srcem, dok crvenkasto-braon mrlje mogu pokazati manjak folne kiseline, proteina ili vitamina C.

Žućkasti nokti su rani signali raznih unutrašnjih poremećaja, kao što su dijabetes, respiratorni ili problemi sa jetrom. Bele linije u ili preko noktiju mogu da ukažu na groznicu, oboljenja jetre ili srca, poremećaje bubrega ili, verovatnije, nedostatak gvožđa ili cinka u vašoj ishrani.

Videli smo šta nam boja vaših noktiju može reći, ali šta je sa oblikom, teksturom i sveopštim stanjem?

Oblik noktiju: Nokti koji naginju tome da se uvijaju na vrhovima mogu da ukažu na respiratorne ili probleme sa srcem, dok nokti koji se podižu u bazi mogu takođe da signaliziraju disajne probleme. Kvadratni, široki nokti mogu biti rezultat hormonalnih poremećaja dok ravni, tanki nokti mogu nastati usled manjka vitamina B12.

Tekstura noktiju na rukama može nam reći isto toliko o opštem zdravlju kao i boja noktiju. Niže su navedene neke uobičajene teksturalne nenormalnosti i na šta bi one mogle da ukazuju.

Teksture noktiju: Vertikalne grbine koje se pojavljuju na noktima mogu da ukazuju na jednostavne poremećaje kao što je manjak gvožđa, slabu apsorpciju vitamina i nutricijenata, sveopšte loše zdravlje ili mogu da ukažu na nešto ozbiljno kao što su problemi sa bubrezima. (To je razlog zašto je u takvim slučajevima važno da kontaktirate svoga doktora.) Ove vertikalne grbine (debele ivice, međe), kao i neravni (džombasti) nokti mogu takođe da ukažu na to da je neko sklon razvoju artritisa. Grbine koje se horizontalno prostiru preko noktiju mogu da ukažu na fizički ili mentalni stres.

Nutricijenti igraju izuzetno važnu ulogu u svkoj funkciji vašega tela, sve do vrha prstiju naših ruku i noga i to doslovno. Kao što nam daju znake drugih mogućih poremećaja, nokti nam mogu i pokazati kako se popravljamo kada postignemo da dobijamo sve neophodne nutricijente.

Budući da su nokti uglavnom napravljeni od proteina, oni nas momentalno mogu upozoriti na njihov nedostatak u našoj ishrani. Beli prugasti pojas preko osnove noktiju može da ukaže na manjak proteina. Proteine možete dobiti iz zrnevlja, ovsa, smenja, koštunjavaca, jaja i posnog mesa.

Kalcijum je takođe važan za zdrave nokte. Bez njega, nokti gube snagu i postaju lomljivi i suvi. Kalcijum možete naći u zelenom lisnatom povrću, mlečnim proizvodima, semenu susama ili u svakodnevnim dodacima ishrani.

Kao što je to ranije napomenutu, grbine (međe) na noktima mogu biti rezultat manjka vitamina, od kojih je jedan i B vitamin. Avitamin Be je nužan za ojačavanje, dok vitamin B12 takođe ojačava dok u isto vreme potpomaže normalan rast noktiju i njihovu zdravu boju.

Vitamin C je još jedan neophodan vitamin. Adekvatni unos može pomoći prevenciju obešenih noktiju i oticanja tkiva noktiju, i često javljanje bilo kog od ovih simptoma je dobar znak manjka vitamina C.

Verovatno najuobičajeni izgled noktiju je „bela pega“. Mada je zabeleženo da bele linije mogu da budu znak ozbiljnih oboljenja, njihova prisutnost j, što je mnogo verovatnije, rezultat manjka gvožđa i cinka. Pre nego što se zabrinete zbog nekog ozbiljnog oboljenja, vaš prvi korak bi trebao biti da posetite doktora i da zatražite da vam proveri nivo gvožđa i cinka. Dopune ishrane sa cinkom možete lako naći u bilo kojoj apoteci dok dodatno uzimanje gvožđa mora biti nadzirano od strane vašega lekara.

Najbolji način da sebi obezbedite zdrave nokte je da jedete pravilno izbalansiranu hranu. Potrebno vam je obilje proteina kao i sveže voće i povrće. Takođe je važno i unositi dovoljne količine vode, jer osim što ostale delove vas održava zdravima ona takođe i osigurava vlažnost za nokte. Ako još uvek osećate da ne dobijate dovoljnu količinu esencijalnih vitamina i minerala preporučuje se da uzimate sveobuhvatne dopune ishrani. Eterrin Sušeni List Moringe je prirodni izvorm svih vitamina i minerala koji su nam neophodni za održanje i negu naše kose, noktiju i kože jer sadrži Biotin, Vit A, Vit C, Vit E, Kalcijum, Keratin (protein), Vit K, Lipoinska Kiselina, Cink, Gvožđe i mnogi drugi.

Eterra Moringa je savršeni multi-vitamin za kosu,nokte i kožu i nema nikakve sumnje da ćete osetiti razliku.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s