11 Signala noktiju o zdravlju

Mnogi ljudi ulažu puno napora u održavanje noktiju savršeno ukrašenim, ošišćenim i manikiranim. ako nokti nisu savršeni, rešenje je obično da ih se prekrije lažnim noktima ili lakom. Ali ignorisanje ovakvih signala i njihovo sagledavanje jedino kao estetskih problema može da bude opasno po vaše zdravlje.

Poput vaše kože, nokti su vam odličan indikator onoga što se dešava u vašem telu. Ako su vaši nokti zdravi (glatki i pinka sa malo zakrivljenom površinom), vaše telo je najverovatnije takođe prilično zdravo. ali ako su vam nokti bezbojni, krti ili na drugi način izgeldaju nezdravo, to može biti usled toga nekog zdravstvenog problema koji se krije u pozadini toga.

„Nokti mogu biti prozori pacijentovog sveopšteg zdravlja, i dok su sami po sebi nokti mrtvo tkivo, područja pod potkožicom (epiderm) i ispod noktiju je živa,“ kazao je dermatolog Ričard K. Šer, M.D., profesor kliničke dermatologije na Kolumbija Univerzitetu, Nju Jork.

Ovde su 11 signala koje vam možda vaši nokti daju o vašem zdravlju.

1. Sindrom žutih noktiju: Ovo može da uzrokuje žućkasutu ili zelenkastu boju vaših noktiju, stanjivanje noktiju, usporen rast noktiju, nedostatak potkožice i nogti mogu biti delimično odvojeni od osnove noktiju. Ovo stanje obično ukazuje na respiratorne probleme.

2. Rupičavost: „Ako ugledate rupe na svojim noktima, to bi mogao da bude znak da seupravo spremate  da razvijete, ili da već možda imate, psorijazu,“ kaže Dr. Amit Pandja, dermatolog na Univerzitetu Teksaskog Jugozapadnom Medicinskom Centru u Dalasu. Malo ulegnuće u noktima može takođe da bude znak hroničnog dermatitisa vaših prstiju ili alopecija areata (ćelavost na pečate).

3. Kvrgavi: Ovo stanje se opisuje time što se vam se nokti zakrivljuju oko prstiju, koji su obično uvećani. Ono je uzrokovano niskim nivoom kiseonika u krvi i može da ukaže na bolesti pluća.

4. Kašikasti nokti: Ako vam nokti izgledaju ispupljasto, poput kašike, to bi mogao da bude znak anemije usled nedostatka gvožđa.

5. Terijevi nokti: U ovom stanju nokti izgledaju neprozirno sa tamnom trakom pri vrhu. To se može desiti  usled starenja ili neke mnogo ozbiljnije bolesti, uključujući i kancer, This can be due to aging or a more serious illness including cancer, srčane slabosti (CHF), dijabetesa ili oboljenja jetre.

6. Beauove linije: Ova horizontalna zasecanja preko vaših noktiju mogu da budu znak neuhranjenosti. Oni se takođe mogu pojaviti nakon ozbiljne povrede ili bolesti kao što je srčani udar jer mogu da naruše rast vaših noktiju.

7. Nokti odvojeni od baze (osnove) noktiju: Kada se vaši nokti olabave i razdvoje od osnove (baze) noktiju, to može da bude povezano sa povredom, bolestima tiroide, gljivičnim oboljenjima, reakcijom na lekove, reakcijom na akrilne nokte ili očvršćivače noktiju ili psorijazu.

8. Braon ili crno obojena pruga: Ovo može da bude znak melanoma ispod noktiju. „Treba sumnjati na subungalni melanom kada se god pojavi pruga na noktima bez da znamo za povredu noktiju, menjanje noktiju ne nestaje postepeno kao što bi masnica ili ako se veličina pruge na noktu povećava tokom vremena,“ kaže Dr. Šer.

9. Vertikalne brazde na noktima: Ovo je prilično uobičajeno i može se pogoršati za starenjem. Oni ne ukazuju na ijednu ozbiljniju bolest koja bi se mogla nalaziti iza toga.

10. Beli, mrvljivi nokti: Ovo je često u slučaju gljivičnih infekcijua.

11. Male bele mrlje: Ovo je veoma uobičajeno i ponovno se javlja. Uzrokovano je povredom baze noktiju i nije nikkkakav razlog za brigu. Mrlje će narasti kako i vaši nokti rastu.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s