Idealna dopuna ishrani

Mozak i kosti, nervi i metabolizam mogu biti regulisani sa listovima „hrenovog drveta“ Moringa oleifera. Zapravo je ova drevna Ajurvedska lekovita biljka  bila iznova-otrkivena kao idealni dodatak ishrani.
Više od 300 oboljenja, od iznurenosti i visokog krvnog pritiska pa do osteoporoze i dijabetesa se svi mogu tretirati ovim 2čudesnim drvetom“. Za njena lekovita svojstva se zna u Ajurvedskoj medicini već milenijumima. Listovi su prirodni i izuzetno mnogostrani multi-vitaminski i mineralni koncentrat. Seme uklanja bakterije i viruse iz vode i daje nam kozmetičko ulje, dok plod služi kao sastojuak kari mešavina začina. “Moringa oleifera” je ime drveta koje se takođe naziva i „čudesno drvo“ zbog svojih mnogobrojnih delotvornosti. Zavisno do regiona takođe je opšte pozhnata kao hrenovo drvo, Batak (štapić) drvo ili drvo-ispunjeno-uljem. Izvorno ovo drvo potiče iz Himalajskog regiona u Severo Zapadnoj Indiji. ali se danas gaji širom sveta u tropskim i suptropskim regionima zemlje u Africi, Arabiji, Severo-Istočnoj Aziji i Karipskim Ostrvima. U regionu Bengalorea u Indiji se gaji već decenijama. U Istočnoj Africi, gde se naročito koristi kao prirodno lekovito sredstvo za borbu protiv neuhranjenosti i nedostatka nutricijenata, tamo se nalaze i prva kultivisana područja sa ovom biljkom. U listovima Moringa drveta su nađene sve esencijalne amino kiseline i masne kiseline a isto tako i široki opseg vitamina i minerala. Budući da ovo drvo naročito dobro raste i onim zemljama na ezmlji u kojima puno ljudi pati usled gladi njeno svrsishodno korišćenje bi moglo pomoći da se ublaže stanja pomanjkanja nutricijenata. U ovom pogledu zaposlenici “Terre des Hommes” izveštavaju da deca koja su sudelovala u projektu u Zimbabveu su mogla značajno da budu ojačana sa samo 3 kašike Moringa praha nedeljno. U isto vreme izvoz praha lista na zapad donosi značajnu priliku za zaradu lokalnim zajednicama. Stoga je sasvim nerazuljivo da benefiti Moringa drveta ostaju još uvek većinom ili široko nespoznati.

Idealna Dopuna Ishrani

Profesor Klaus Becker sa Tropskog Centra Hohenhajm Univerziteta (Nemačka) naglašava „Moringa drvo je izuzetno korisno kod bolesti povezanih sa ishranom – kako za pothranjenost i nedostatak nutricijenata na Zapadu  i neuhranjenost. Ona je fenomen među hranljivim i isceljujućim biljkama“. Stoga samo 1 kafena kašičica na dan pokriva dnevne potrebe za važnim elementima u tragovima: odnosno, gvožđa 41%, magnezijuma 55%, hroma više od 100%, bora 50% i takvih minerala kao što su kalcijum 30% i magnezijuma 15%. A 1 supena kašika praha lista Moringe (15 g) sadrži dnevne potrebe vitamina B1 od 35%, B2 više od 200%, B6 približno 20%, B7 približno 46&, B9 (folna kiselina) 39%, vitamina E 120% i beta karotina 50%. Nadalje Moringa takođe sadrži sve esencijalne amino kiseline kao što su leucin (30% dnevnih potreba) koja se preporučuje kod slabosti, umora i stresa, tirozin (22 % dnevne potrebe) i triptofan (25% dnevne potrebe) za koje se govori da imaju pozitivan uticaj na poremećaje spavanja i negativna osećanja, i treonina (36% dnevnih potreba) koji podupire imunološki sistem.  Nadalje, Moringa sadrži takođe i mnoge druge važne vitalne sile kao što su biljni hormon zeatin, važni regulatorni faktor za ćelije i snažni antioksidans koji štiti i regeneriše ćelije. Zeatin je zapravo nađen u mnogim biljkama ali većinom u količinama manjim od mikrograma po gramu dok listovi Moringe sadrže stotinama puta više (čak hiljadu) po gramu.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s